Julkaistu: Keskiviikko, 27.8.2008
Italialaiset florettimiekkailijat Salvatore Sanzo ja Simone Vanni ikuistetaan Pisan keskustassa sijaitsevaan San Viton kirkkoon maalattavaan jättimäiseen freskoon. 37-vuotias mestari Luca Battini tekee kahdeksasta osasta koostuvan freskon puhtaasti renessanssin aikaisilla menetelmillä: hän muun muassa tekee itse omat maalinsa, samoin kuin suuret renessanssin mestarit. Kirkkoon toteutettava fresko kertoo Pisan suojeluspyhimyksen Ranieruksen tarinan.
Miten sitten Italian florettikärki kuuluu tähän tarinaan? Renessanssin aikaisissa freskoissa oli käytäntönä myös se, että maalauksissa näkyvät henkilöt on tehty kaupungissa tuolloin asuneiden ihmisten mukaan. Muun muassa Benozzo Gozzolin Cavalcata dei Magi Magin kappelissa Firenzessä sisältää useita Firenzeen tuolloisen hallitsijaperheen, Medicien, jäseniä. Mestari Battini onkin valinnut viimeisen vuoden aikana jo sata onnekasta ja merkittävää pisalaista esiintymään freskossaan, ja 150 on vielä valitsematta. Pisan arkkipiispan Alessandro Plottin ja Maltan ritarien suurmestari veli Matthew Festingin lisäksi mukaan ovat päässeet myös Sanzo ja Vanni.
Kilpailu paikasta freskossa on ollut kovaa, ja mestarin mukaan hän on joutunut lähettämään samoja henkilöjä pois useita kertoja. "Etsin tietyntyyppisiä hahmoja. Valintatilaisuuksissa jokaista kasvoa tutkitaan tarkasti, ennen kuin lopullinen valinta tehdään", hän kertoo. Itse pyhimys Ranierusta esittävää henkilöä etsittiin erityisen pitkään, ennen kuin mestari päätyi valitsemaan pastamainoksissa esiintyneen näyttelijä Roberto Farnesin.
Varsinainen maalaustyö tulee olemaan haastava ja pitkä: alkuperäisillä menetelmillä maali maalataan märkään laastiin. Tämän vuoksi taiteilijalla on vain vähän aikaa maalata freskon osa, ennen kuin seinään asetettu laasti kuivuu. Yksittäisten osien nopea maalaaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tehtävä olisi nopeasti ohitse: koko freskon maalaamiseen tulee menemään kolme vuotta. Valmistelutyökin on mittava: viimeisen vuoden ajan mestari on maalannut luonnoksia kohtauksista ja valituista henkilöistä työstäen ja muutellen niitä. Piirroksia ja luonnoksia kertyy melkoinen määrä, ennen kuin kirkkoon laitetaan yhtään laastia tai maalia.
Lähde: BBC
(Teemu Tokola) -
Salvatore Sanzo ja Simone Vanni Italian miesten floretin huipulta pääsivät 250 onnekkaan joukossa henkilöhahmoiksi Pisan San Viton kirkkoon maalattavaan freskoon, joka kertoo kaupungin suojeluspyhimys Ranieruksen tarinan. (Lähde: BBC)