Julkaistu: Perjantai, 10.4.2015
Oulun Miekkailuseuran yhteistyö Pisan Antonio di Ciolo -miekkailuseuran kanssa jatkuu aktiivisena. Tänä perjantaina Pisaan matkustaa tähän mennessä suurin joukko nuoria ja vanhempiakin miekkailijoita leirille ja myös kilpailemaan. Seuran valmennuspäällikkö Teemu Tokola johtaa delegaatiota ja kertoo tässä uutisessa ajatuksiaan yhteistyöstä ja sen taustoista.
Oulun Miekkailuseurasta matkaan lähtee kaksi valmentajaa, Teemu Tokola ja Ruusa Degerman, sekä seitsemän 11 - 15-vuotiasta nuorta miekkailijaa: Maria Hirvelä, Ilmari Heiskari, Santeri Ylitervo, Ilari Hiltunen, Joonas Kotikangas, Vilhelmiina Heiskari ja Elmo Lämsä. Heistä Maria Hirvelä osallistuu matkan aikana kadetti-ikäisten Italian cupin osakilpailuun sekä Ilmari Heiskari ja Santeri Ylitervo puolestaan alueelliseen alle 14-vuotiaiden kilpailuun. Pääpaino matkan aikana on kuitenkin Pisan miekkailuseurassa tapahtuvassa harjoittelussa.
Matkanjohtajana toimiva Teemu Tokola kertoo ohessa mietteitään ystävyysseuravierailuista Pisaan ja niiden merkityksestä:
- Uuden harjoitusjärjestelmämme pääpaino on oululaisen miekkailuympäristön kehittämisessä eli tason nostamisessa laajalla rintamalla. Tavoitteena on nostaa kaikkien määrää ja tasoa tasaisesti, ei vain yksittäisten miekkailijoiden. Tämänkaltainen huipputason yhteistyö on kuitenkin todella tärkeässä roolissa, sillä innokkaimmat ja aktiivisimmat miekkailijat pääsevät hakemaan vetoapua oman tasonsa nostoon maailman huippua edustavasta ympäristöstä. Lisäksi ne, jotka ovat omassa ikäryhmässään valmiita kilpailemaan korkealla tasolla, pääsevät osallistumaan kehityksensä kannalta oikean tasoisiin kilpailuihin.
- Vielä tällä hetkellähän Oulussa on verrattain vähän miekkailijoita: lasten ja nuorten tämän kevään ryhmissä meillä on noin 70 miekkailijaa. Silloin herkästi käy niin, että parhaiten meillä menestyvät menettävät otteen siihen, minkälaisia tilanteita varten he harjoittelevat. Vaikka Javi tietysti pystyy näyttämään oppitunneilla, mitä on taso maailman kärjessä, kun on itse siellä ollut, niin jos sitä ei pääse näkemään omissa vastustajissaan, harjoittelusta saattaa kadota terävyys. Siksikin säännölliset leirit ulkomailla ovat tärkeitä, että siellä pääsee näkemään, että omantasoisia ja parempia löytyy muualta ja paljon. Toisaalta siellä pääsee myös mittaamaan omaa kehitystään suhteessa ulkomaihin.
- Tähtäämmekin siihen, että etenkin tavoitteellisemmin harjoittelevat nuoret kävisivät Pisassa harjoittelemassa 1 - 3 kertaa vuodessa, tietysti oman budjettinsa rajoissa. Meidän pitää vielä kehittää järjestelyjämme niin, että majoitus- ja matkustusasiat saadaan hyvissä ajoin selville ja kustannukset mahdollisimman pieniksi.
- Yhteistyö Pisan kanssa on siksikin tärkeää, että Javierin palkkauksen myötä valmennuksemme pohjautuu Antonio di Ciolon menetelmään, ja Pisan seurassa kyseisellä menetelmällä valmentavia mestareita on useita ja toisaalta myös miekkailijoita, kuten esimerkiksi Martina Batini, jotka ovat edenneet tällä menetelmällä arvokisamitalisteiksi. Niinpä tämä yhteistyö on tärkeää valmentajiemme osaamisen kehittämiselle ja valmennustulosten vertailulle. Valmentaja, joka ei kehitä itseään, ei voi menestyä, ja parempaa tapaa kehittää itseään ei voi saada kuin mahdollisuus keskustella, katsoa oppitunteja ja saada palautetta Pisan seuran mestareilta, joihin kuuluvat legendaarinen Antonio di Ciolo, Italian kalpamaajoukkueen valmentaja Enrico di Ciolo ja vuoden 1996 olympiavoittaja Alessandro Puccini.
(Teemu Tokola) -