Julkaistu: Sunnuntai, 12.10.2014
Polar-miekkailukilpailussa kokeiltiin tänä vuonna florettisarjoissa uutta, Ruotsista kopioitua kisaformaattia, jonka oli tarkoitus palvella sekä kokeneempia että vähemmän kokeneita miekkailijoita. Oulun Miekkailuseuran päävalmentaja Javier Menéndez oli tyytyväinen tulokseen.
"Suomalaiset kilpailut eivät anna tarpeeksi harjoitusta kilpailemisesta: matkustat kaksi päivää ja saat kehnoimmillaan viisi ottelua", kertoo Oulun Miekkailuseuran päävalmentaja Javier Menéndez muutoksen taustoista. "Ilman Javia olisimme varmasti pitäneet vanhan formaatin tyytyväisenä hamaan tappiin saakka", kommentoi puolestaan seuran valmennuspäällikkö Teemu Tokola.
Kärjistäen miekkailukilpailujen ongelma on, että kisasysteemi pitää alkuerävaiheessa hyvät miekkailijat erillään ja uloslyönneissäkin järjestelmä pyrkii tuottamaan otteluihin mahdollisimman suuren tasoeron. Vaikka systeemi onkin hyvä mestaruuskilpailuihin, tämä heikentää kilpailujen harjoitteluarvoa kauden muissa kilpailuissa: parhaimmat saavat pääasiassa omaan tasoonsa nähden heikkoja otteluja ja vähemmän miekkailleet vähän ja yleensä omaan tasoonsa nähden liian hankalia otteluja. Toisaalta parhaimmat miekkailijat ovat niitä, joille nykysysteemi on paras: systeemi karsii heikot miekkailijat pois, ja parhaat saavat koko ajan haastavampia vastustajia ja pääsevät mittaamaan tasonsa heidän kanssaan.
Polarissa käytetyssä systeemissä tarkoitus oli parantaa kaikkien kohderyhmien osalta kilpailun harjoitusarvoa. Aloitteleville ja heikompitasoisille miekkailijoille haluttiin turvata mahdollisimman paljon otteluita ja mahdollisuus ottaa tiukkoja uloslyöntiotteluita. Keskitasolle puolestaan haluttiin riittävästi otteluita ja mahdollisuus kamppailla paikasta parhaimpien miekkailijoiden A-sarjassa. Kärkiryhmälle tarjolla oli mahdollisuus hyvällä suorituksella välttää suuri määrä otteluita ja edetä tiukkaan ja kovatasoiseen A-sarjaan, jossa lopputulokset ratkaistaan pelkästään kovatasoisten ottelujen perusteella.
Tulos oli erinomainen ja palaute kilpailusta oli erittäin positiivista niin kilpailijoiden kuin valmentajien puolelta, ja tavoite kaikkien tasoryhmien palvelemisesta onnistui varsin mainiosti. Ainoana puutteena oli, että kaikista eristä ei ollut mahdollista päästä jatkoon, koska joukossa oli aina toisia eriä pienempiä eriä. "Jatkoa varten muokkaamme järjestelmää siten, että ensimmäisellä kierroksella jatkoon pääsevien määrää valitaan sellaiseksi, että seuraavilla kierroksilla erät ovat aina saman kokoisia", kertoo Teemu Tokola.
Eniten kokemusta kaipaavien osalta kilpailujärjestelmä, joka karsi pois hyviä miekkailijoita, oli tervetullut ja keräsi paljon kiitosta. Kokemus oli, että he olivat siirtyneet mahdollisimman nopeasti pois karsittavan statistin roolista kilpailun keskiöön, ja alkuerien jälkeen käytävä B-sarja tarjosi mahdollisuuden kamppailla voitoista myös pitkissä otteluissa.
Kilpailun keskikastissa taas käytiin tiukka kamppailu viimeisistä A-divisioonan paikoista. Kun kärkimiekkailijat karsittiin pois edellisillä alkueräkierroksilla, pääsivät tähän kohderyhmään kuuluvat kaikki oman eränsä ennakkosuosikeiksi tietäen, että hyvällä suorituksella irtoaa jatkopaikka A-sarjassa. Lopuksi A-sarjaan päässeet pääsivät kokeilemaan parastaan A-jatkosarjan tiukissa otteluissa ja B-sarjaan jääneet puolestaan hakemaan lisäkokemusta B-sarjan voittoa metsästämällä.
Kärjen osalta alkuerät olivat tavallista sähköisempiä, sillä A-sarjaan pääsi etenkin ensimmäisellä kierroksella vain lähes virheettömällä suorituksella. Toisaalta A-sarjaan pääsyn jälkeen kahdeksan hengen alkueräkierros ja samalla porukalla käyty uloslyönti tarjosivat erittäin haastavan ja innostavan kilpailun jokaiselle.
Kaiken kaikkiaan formaatti siis täytti sille asetetut odotukset, eivätkä Ouluun saapuneet vieraat joutuneet tyytymään vain muutamaan otteluun: kisan jälkeisissä päivityksissä sosiaalisissa medioissa korostuikin kilpailuviikonlopun tarjoama huikea ottelumäärä ja kokemus.
"Olen iloinen. Tämä kilpailu antaa oikeanlaista kokemusta jokaiselle miekkailijalle. Minulla on myös enemmän aikaa katsoa miekkailijoita oikeassa kilpailussa", toteaa seuran päävalmentaja Javier Menéndez.
(Teemu Tokola) -
- Oheinen kaavio esittelee, miten vuoden 2014 Polar-miekkailukilpailun henkilökohtaiset florettisarjat etenevät, mikäli aloittajia sattuisi olemaan tasan 32.