Julkaistu: Keskiviikko, 18.11.2009
Oulun Miekkailuseuran Invalidiliiton asumispalveluille keskiviikkona järjestämässä esittelyssä oli paikalla myös Jouni Qveflander Invalidiliiton Oulun asumispalveluista. Myös vuoden 2007 maaliskuussa järjestetyssä edellisessä esittelyssä läsnä ollut Jouni on ollut vaikuttunut Oulun Miekkailuseuran aktiivisuudesta pyörätuolimiekkailun edistämisessä:
- Edellisestä kerrasta olikin kulunut jo jokin aika, kunnes saimme mieluisan kutsun Oulun Miekkailuseuralta tulla kokeilemaan pyörätuolimiekkailua Linnanmaan liikuntahalliin. Täytyy sanoa, että tällainen seurojen puolelta tuleva oma-aloitteinen aktiivisuus lajin hyväksi ja seuran toiminnan tunnetuksi tekeminen on parasta mahdollista ja kiitettävää toimintaa. Tämä toimii myös kannustavana esimerkkinä. Olenhan jo itsekin ollut sen puolesta puhuja, jotta ns. erityis-/vammaisryhmätkin voisivat harrastaa ja toimia tavallisten seurojen alaisuudessa ja ns. terveiden parissa. Sitä ainakin oululainen miekkailuseura haluaisi.
- Olimme kuuden hengen ryhmän kanssa liikenteessä, ja mukana olivat neljä avustajaa sekä Oulun Invalidien yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Siponen. Asiantuntevan perehdytyksen ja asiaan kuuluvan varustuksen saatuamme ryhmän jäsenet alkoivat tositoimiin. Myös avustajat ja allekirjoittanut saivat perehdytyksen ja lyhyen oppimäärän tuomarointi- ja pistelaskutoimintaan. Toimimme tuomareina kolmen pyörätuoliparin otellessa. Puolentoista tunnin harjoittelun jälkeen ja pienen hien pintaan satuaan ryhmän jäsenet olivat erittäin tyytyväisiä vierailuun ja olivatkin tiedustelemassa jo seuraavaa mahdollista harjoittelukertaa.
Harjoittelusalina Linnanmaan liikuntahalli sekä seuran nykyinen harjoittelupaikka, Rajakylän yläasteen liikuntasali, ovat liikuntavammaisille hienoja harjoituspaikkoja, sillä ne ovat esteettömiä: paikalle pääsee helposti liikuntavammasta huolimatta vaikka pyörätuolilla.
Tulevaisuuden ja mahdollisen Oulun Miekkailuseuran oman salin osalta vammaisliikunnan aktiivilla onkin selvä toive:
- Toivommekin, että Oulun Miekkailuseura saisi mahdollisimman esteettömän paikan. Mutta tosiasiassa Oulun alueella salipaikat ja vuorot ovat kyllä melkoisen kortilla eikä seuroille usein jää paljon valinnanvapauksia näiden suhteen. Ainakin mahdollisimman esteettömään paikkaan ja tilaan olisi sitten meidänkin ja muidenkin vammaisryhmien helpompi tulla, paitsi näin hieno laji nyt aina pienet esteetkin varmasti voittaa, jos lajia haluaa kokeilla ja harrastaa. Tällainen yhteisöllisyys ja toisten huomioon ottaminen liikunnan muodossa on hieno asia. Tästä kokemuksesta ja kannustuksesta iso kiitos Teemulle ja Oulun Miekkailuseuralle!
Jounin kuvauksen edellisestä Oulussa järjestetystä pyörätuolimiekkailuesittelystä voi lukea hänen blogistaan osoitteesta
http://jouniqveflander.com/blog/index.php?entry=entry070321-220144.
(Teemu Tokola) -
Pyörätuolimiekkailussa otteluetäisyys säilyy koko ajan samana, sillä pyörätuolit kiinnitetään alueena toimivaan kehikkoon. Keskiviikon pyörätuolimiekkailuesittelyssä päästiin kokeilemaan myös ottelemista, joka aloitetaan teräkontaktista. Esittelyn pitäneen Teemu Tokolan lyhyen johdannon jälkeen paikalla olleet liikuntavammaisten avustajat pääsivät tutustumaan miekkailutuomarin tehtävään ja tuomitsemaan esittelyyn osallistuneiden välisiä otteluja.[kuvaaja: Jouni Qveflander]