Julkaistu: Sunnuntai, 20.10.2013
Yksi syy ulkomaalaisen ammattivalmentajan palkkaamiseen Oulun Miekkailuseuraan oli, että näin saataisiin uutta tietoa ja osaamista myös harjoittelun käytännön järjestelyistä. Ensimmäinen syksy on nyt menty vanhoilla harjoitusaikatauluilla ja käytännöillä, mutta seuran uusi päävalmentaja Javier Menéndez on samalla valmistellut esitystään seuran florettiharjoittelun järjestämiseksi jatkossa. Esitys on nyt siirtynyt osaksi seuran toimintasuunnitelman valmistelua.
Seuran floretin päävalmentaja Javier Menéndez esitteli luonnoksensa harjoitusten järjestämisestä seurajohdolle ja valmennusjohdolle viime viikolla. Se onkin nyt siirtynyt osaksi seuran tulevan vuoden toimintasuunnitelman valmistelutyötä, ja viimeistään syyskokouksen yhteydessä kevään harjoittelun yksityiskohdat saadaan julkaistua.
"Javierin pääasiallinen huoli on ollut kaikkien järjestelyjen osalta se, miten jokaisella harjoittelijallamme tasosta riippumatta on parhaat mahdollisuudet kehittyä ja miten toisaalta siirtää omaa osaamistaan myös eteenpäin nuoremmille", kertoo seuran valmennuspäällikkö Teemu Tokola.
Esityksessä OMS:n muiden toimintamuotojen ja aselajien - kalvan, säilän, pyörätuolimiekkailun, historiallisen miekkailun ja nykyaikaisen viisiottelun - harjoituksiin ei puututa, vaan ainoastaan floretille varattujen vuorojen sisäisiä järjestelyjä muutetaan. "Nykyisessä harjoituskalenterissammehan on se ongelma, että kaikki ryhmämme kaipaisivat hieman lisää tilaa ja aikaa, mutta salimme seinät eivät nykyisestä levene, eli jatkamme näillä näkymin samalla kalenterilla myös ensi vuonna", Teemu Tokola jatkaa.
Mitä muutoksia sitten keväällä on odotettavissa? Ensinnäkin yksittäiset harjoituskerrat hieman lyhenevät, mutta harjoituskertojen määrät kasvavat. Riippuen siitä, mikä ikäryhmä on kyseessä ja onko kyseessä harrastus- vai kilparyhmä, harjoituksia on parhaimmillaan jopa 5 kertaa viikossa. Tarkoitus on, että oma harjoitusaika käytetään tehokkaasti ja toisaalta että harjoittelua tulee riittävästi. Toinen merkittävä muutos on harjoitusten lomittuminen: eri ryhmillä on erilaiset tarpeet, ja limittämällä ne oikein pystytään tarjoamaan enemmän harjoituskertoja, vaikka floretille varattu saliaika ei kasvakaan. Lomittuminen takaa myös sen, että nuoremmat harrastajat pääsevät säännöllisesti näkemään vanhempia ja ottamaan sieltä vaikutteita.
Toinen iso muutos on, että oppituntikäytäntöä kehitetään eteenpäin. Ryhmäharjoitusten ja yksityisoppituntien rinnalle otetaan mukaan ryhmäoppitunti, jossa valmentaja työskentelee yhtäaikaisesti useamman, yleensä 3 - 4, oppilaan kanssa. Ryhmäoppitunti on mallioppimiseen ja perinteiseen miekkailupedagogiaan perustuva yksityisopetuksen muoto, jossa etenkin alkeis- ja keskitasolla miekkailijat oppivat tehokkaasti. Ryhmäoppitunteja tarjotaan keväällä kysytyimpään aikaan kello 17 - 20, jolloin Javier pystyy kokonaisuudessa työskentelemään useamman oppilaan kanssa kuin syksyllä. Samalla tähdätään siihen, että yksittäinen harjoittelija työskentee suoraan valmentajan kanssa nykyistä useammin ja että yksityistunnit saadaan täyteen myös vähemmän kysyttyinä ajankohtina.
"Kaiken kaikkiaan on helppo nähdä, miten Javierin suunnitelma parantaa seuramme florettiharjoittelun tehokkuutta ja auttaa miekkailijoitamme kehittymään huomattavasti nykyistä järjestelmää nopeammin - odotan kevättä innolla!", Teemu Tokola kommentoi ja toteaa, että "Ryhmäoppitunnit täydentävät loistavasti tarjontaamme, ja niiden avulla saamme mahdollisimman monta miekkailijaamme suoraan päävalmentajamme opetukseen."
(Teemu Tokola) -