Julkaistu: Sunnuntai, 27.1.2008
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt kaikkiaan 79 urheilijalle yhteensä 942 000 euroa urheilija-apurahoina. Rahaa saaneiden joukossa on myös syksyllä MM-kisoissa loistavasti miekkaillut Dennis Bade, joka sai 6 000 euron apurahan. Apurahat jakoi valtiosihteeri Stefan Johansson keskiviikkona Helsingissä valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Dennis Baden puolesta apurahan otti vastaan Suomen Miekkailuliiton puheenjohtaja Kimmo Pentikäinen.
Apurahan saaneista 61 edustaa olympialajeja, neljä ei-olympialajeja ja 14 vammaisurheilua. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista, ja niiden tavoitteena on taata urheilijalle taloudellista perusturvaa ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Myönnetyt apurahat olivat suuruudeltaan joko 15 000 tai 6 000 euroa. Urheiluapurahat ovat verottomia, ja niitä on jaettu vuodesta 1995 lähtien. Päätökset tehdään Suomen Olympiakomitean ja Paralympiakomitean esitysten pohjalta.
Valtiosihteeri Johansson kommentoi apurahojen jakotilaisuudessa nuorten urheilijoiden asemaa: \"Urheilu-ura monista muista ammateista poiketen kestää vain lyhyen hetken. Koulutuksen hankkiminen on nuorille urheilijoille avainasia tulevaisuuteen valmistauduttaessa. Tämä viesti on tavoittanut nuoret urheilijat hyvin. Tämän päivän suomalaisurheilijat ovat loistavia, kielitaitoisia ja sanavalmiita suomalaisen kulttuurin ja osaamisen vienninedistäjiä. Olemme kohdentaneet valtion talousarviossa olevalta huippu-urheilun kehittämismomentilta urheilijoiden apurahoihin ja valmentajien tukeen yhteensä 1 013 000 euroa. Tämä on yli 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.\"
Apurahan jakoperusteina on käytetty näyttöjä arvokisoissa sekä menestymisarviota tulevista kisoista. Tämän ohella vaikuttavat urheilijan sitoutuminen asianmukaiseen valmentautumiseen, lajin kansallinen merkittävyys, sukupuolten tasa-arvo sekä urheilijan palkinto- ja muut tulot. Suurempi apuraha myönnettiin siinä tilanteessa, että urheilijalta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa, paralympiakisoissa tai muiden kuin olympialajien osalta MM-kilpailuissa. Pienemmät apurahat on myönnetty lahjakkaille yksilölajien urheilijoille, joiden arvioidaan olevan lähitulevaisuudessa mitaliehdokkaita. Tähän joukkoon siis arvioitiin myös Dennis Bade.
Kuten yleensäkin rahanjaon yhteydessä, ovat nämäkin apurahat jo aiheuttaneet julkista kiistelyä. Julkisuudessa on keskusteltu mm. taitoluistelun rahanjaosta, kun EM-kisojen ulkopuolelle jäänyt Susanna Pöykiö sai suuren apurahan, siinä missä EM-kisoihin päässyt Kiira Korpi sai pienen apurahan. Tämä kertonee lajin korkeasta tasosta ja kovasta kilpailusta Suomessa - ammattimaisen harjoittelun ja valmentautumisen kannalta ero pienen ja suuren apurahan välillä on iso, joten eri urheilijoiden tukiryhmät tietysti soisivat oman urheilijansa saavan suurinta tukea. Tukiesitykset taitoluistelunkin osalta on kuitenkin tehty jo syksyllä, ja niiden perusteena toimii MM-kisamenestys. Edellisissä MM-kisoissa Susanna Pöykiö menestyikin suomalaisista taitoluistelijoista parhaiten.
Apurahojen lisäksi Suomen Olympiakomitealle ja Suomen Paralympiakomitealle myönnettiin valmentajatukea yhteensä 71 000 euroa (paralympialajien osuus 21 000 euroa). Nämä on tarkoitettlu jaettavaksi eteenpäin urheilijoiden valmentajien apurahoihin.
Myönnetyt apurahat olivat seuraavat:
Kesälajit
Suuri apuraha:
Ammunta: Hanna Etula, Juha Hirvi, Henri Häkkinen, Minna Leinonen (paralympia) ja Satu Mäkelä-Nummela.
Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios (paralympia) ja Osmo Kinnunen.
Judo: Jani Kallunki (paralympia) ja Nina Koivumäki.
Keilailu: Osku Palermaa
Melonta: Mika Hokajärvi, Jenni Mikkonen, Kalle Mikkonen ja Anne Rikala.
Nyrkkeily: Robert Helenius
Paini: Jarkko Ala-Huikku, Rami Hietaniemi, Kim-Jussi Nurmela ja Marko Yli-Hannuksela.
Purjehdus: Sari Multala
Pöytätennis: Esa Miettinen (paralympia)
Ratsastus: Kyra Kyrklund
Soutu: Minna Nieminen ja Sanna Stén
Suunnistus: Heli Jukkola, Minna Kauppi ja Tero Föhr.
Uinti: Hanna-Maria Seppälä, Reeta Peltola (paralympia) ja Joona Puhakka.
Yleisurheilu: Tommi Evilä, Janne Holmén, Tero Järvenpää, Olli-Pekka Karjalainen, Jukka Keskisalo, Frantz Kruger, Markku Niinimäki (paralympia) ja Leo-Pekka Tähti (paralympia).
Pieni apuraha:
Ammunta. Mira Nevansuu
Judo: Johanna Ylinen
Miekkailu: Dennis Bade
Purjehdus: Tapio Nirkko
Pöytätennis: Kimmo Jokinen (paralympia)
Yleisurheilu: Tiina Ala-aho (paralympia), Visa Hongisto, Jarkko Kinnunen, Antti Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Marjaana Väre (paralympia).
Talvilajit
Suuri apuraha:
Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen
Freestyle: Tapio Luusua
Maastohiihto: Sami Jauhojärvi, Pirjo Muranen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen ja Ilkka Tuomisto (paralympia).
Mäkihyppy: Matti Hautamäki ja Harri Olli.
Pikaluistelu: Pekka Koskela ja Mika Poutala.
Taitoluistelu: Susanna Pöykiö
Yhdistetty: Anssi Koivuranta ja Jaakko Tallus.
Pieni apuraha:
Alppihiihto: Sanni Leinonen, Katja Saarinen (paralympia) ja Marcus Sandell.
Freestyle: Juuso Lahtela
Lumilautailu: Janne Korpi ja Peetu Piironen.
Maastohiihto: Martti Jylhä, Kalle Lassila, Maija Löytynoja (paralympia), Mona-Liisa Malvalehto, Ville Nousiainen ja Matias Strandvall.
Taitoluistelu: Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Jenni Vähämaa.
Yhdistetty: Janne Ryynänen
Lähde: Opetusministeriön tiedote
(Teemu Tokola) -
Dennis Bade oli vuonna 2007 menestynein suomalainen miekkailija, ja hänet palkittiin myös Vuoden Miekkailija -tunnustuksella. (Lähde: SML)