FIE Lontoo 2012 Julkaistu: Maanantai, 12.7.2010
Kansainvälinen miekkailuliitto on julkaissut valintakriteerit Lontoon olympialaisiin. Lontoossa järjestetään kaikki henkilökohtaiset kilpailut eli floretti, kalpa ja säilä sekä miehille että naisille ja neljä joukkuekilpailua. Tällä kertaa joukkuekilpailuista jäävät pois vuorollaan miesten kalpa ja naisten säilä.
Kaikkiaan miekkailijoita pääsee olympialaisiin 212 kappaletta, joista puolet miehiä ja puolet naisia. Isäntämaa saa nimittään sekä miesten että naisten kilpailuihin kahdeksan miekkailijaa eli kolme per joukkueaselaji ja kaksi niihin aselajeihin, joissa joukkuekilpailua ei järjestetä. Sama kahdeksan miekkailijaa on samalla suurin mahdollinen määrä miekkailijoita samasta maasta kilpailussa. Joukkuekilpailuissa tilaa on kahdeksalle joukkueelle plus isäntämaan joukkueelle. Kussakin henkilökohtaisessa kilpailussa tilaa on riippuen isäntämaan edustajien määrästä noin 30, jos aselajissa ei ole joukkuekilpailua, ja noin 36, jos on.
Joukkuekilpailun sisältävissä aselajeissa valintaprosessi on yksinkertainen: ensin valitaan joukkuekilpailuun osallistuvat maat ja sen jälkeen täytetään loput yksilökilpailun paikat niistä maista, jotka eivät osallistu joukkuekilpailuun:
- Neljä parasta joukkuetta FIE:n virallisesta joukkuerankingistä pääsee kisoihin.
- Sen jälkeen kunkin alueen (Zone: Eurooppa, Aasia, Afrikka, Amerikka) seuraavaksi paras joukkue, edellyttäen että joukkue on virallisessa luokittelussa sijoilla 5 - 16. Jos jollain alueella ei tällaista joukkuetta ole, lähetetään luokittelun seuraavaksi paras joukkue alueesta riippumatta.
- Tämän jälkeen on valittu 24 miekkailijaa.
- 7 seuraavaa rankingin perusteella siten, että kaksi Euroopasta, kaksi Aasia-Oseaniasta, kaksi Amerikasta ja yksi Afrikasta, ei kuitenkaan kuin korkeintaan yksi per maa.
- 5 viimeistä alueellisista karsintakilpailuista: Euroopan kilpailusta kaksi parasta, muista ainoastaan paras. Alueellisiin karsintoihin saavat osallistua ne maat, joilla ei ole yhtään edustajaa aiempien kriteerien perusteella. Kukin maa saa lähettää vain yhden osallistujan kunkin aseen karsintoihin.
Miesten kalpaan ja naisten säilään puolestaan valitaan 30 osallistujaa seuraavien kriteerien mukaisesti:
- Virallisen luokittelun 12 parasta, kuitenkin maksimissaan kaksi per maa.
- Virallisen luokittelun mukaan vielä kahdeksan aluekiintiöittäin: kaksi Euroopasta, kaksi Aasia-Oseaniasta, kaksi Amerikasta ja kaksi Afrikasta, kuitenkin korkeintaan yksi per maa. Jos maalla on jo kaksi edustajaa ensimmäisen kriteerin perusteella, ei se voi saada kolmatta edustajaa.
- Kymmenen viimeistä paikkaa jaetaan alueellisista karsintakilpailuista, joihin kukin maa, jolla ei ole yllä olevien perusteella yhtään miekkailijaa vielä mukana, saa lähettää korkeintaan yhden osallistujan. Paikkoja on neljä Euroopalle, kolme Aasia-Oseanialle, kaksi Amerikoille ja yksi Afrikalle.
Ranking, jota käytetään olympiakarsinnoissa, on FIE:n virallinen luokittelu maaliskuun lopulla 2012. Käytännössä siis kaikki kilpailut, jotka järjestetään välillä huhtikuu 2011 - maaliskuu 2012, lasketaan mukaan. Näin ollen jo ensi kevään MC-kilpailuissa eivät ole pelissä enää ainoastaan MC-pisteet, vaan myös mahdollisuus päästä mukaan Lontoon olympialaisiin.
Oulun Miekkailuseuran valmennuspäällikkö Teemu Tokola kommentoi kriteerejä uutispalstalle todeten: "Joukkuekilpailun poisjäänti miesten kalvassa vaikuttaisi olevan suomalaiselle miekkailulle todellinen tilaisuus saada edustaja Lontoon olympialaisiin. Joukkuekilpailuthan suosivat suuria maita, sillä käytännössä esimerkiksi pienemmillä Euroopan mailla on hyvin hankala rakentaa joukkuetta, joka kykenisi kamppailemaan suurmaiden kanssa joukkuekisapaikoista, eikä yksilökilpailupaikkoja jää hirveästi näiden jälkeen jaettavaksi."
Suomen kannalta kaikki tulee todennäköisesti kulminoitumaan alueellisiin karsintakilpailuihin: "Tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että kukaan suomalainen pystyisi realistisesti tavoittelemaan pääsyä kisoihin suoraan rankingpisteiden perusteella, valitettavasti, joten kaikki on kiinni siitä, että saadaan kunnon onnistuminen alueellisissa karsinnoissa ja sitä kautta olympiapaikka", Teemu Tokola kommentoi.
Mahdollisuudet Suomella on lähinnä miesten ja naisten kalvassa: suomalaiset säilämiekkailijat eivät ole viime aikoina kiertäneet kansainvälisiä kisoja yhtä ahkerasti kuin aikaisemmin, ja floretin taso ei ole vielä noussut niin korkealle kansainvälisessä vertailussa, että realistisia mahdollisuuksia kisapaikkaan edes karsintojen kautta olisi. "Florettimiekkailun osalta olisi hienoa, jos voisimme lähettää jonkun karsintoihin", toteaa Teemu Tokola.
Miesten kalvan osalta todennäköisin karsintoihin lähtijä on Dennis Bade, jonka uran päätavoitteita Lontoon olympialaiset ovat. Jos Dennis kykenee ensi vuoden aikana samanlaisiin suorituksiin kuin Pietarin MM-kilpailuissa 2007, voisi hän periaatteessa päästä kisoihin myös rankingpisteillä, mutta se vaatii nykyisen tulostason selvää nostamista ensi kauden kilpailuissa. Denniksen lisäksi varsinaisesti vasta Rion kilpailuihin tähtäävät nuoret, kuten Alexander Lahtinen, Teemu Seeve ja Niko Vuorinen kisaavat varmasti tosissaan pääsystä karsintoihin. "Uskon, että miekkailuliitto julkaisee kriteerit alueellisiin karsintoihin pääsemiselle hyvissä ajoin, onhan kyseessä siinä määrin merkittävä asia, ja meillä on paljon kovia kilpailijoita, jotka haluavat tosissaan kisata pääsystä Lontooseen", Oulun Miekkailuseuran valmennuspäällikkö Teemu Tokola kommentoi.
Edellä mainittujen miekkailijoiden lisäksi tietysti tämän kesän maajoukkueeseen nimetty Oulun Miekkailuseuran Paulus Tokola voisi olla yksi mahdollinen lähtijä. Seuran valmennuspäällikkö kuitenkin toppuuttelee: "Paulus on noussut hienosti kansalliseen kärkeen, mutta olympiakarsintoihin lähtee vain paras. Päästäkseen karsintoihin Pauluksen pitäisi parantaa tulostasoa vielä selvästi nykyisestä ja osoittaa kansainvälisissä MC-kilpailuissa, että hän on suomalaisista paras valinta yrittämään olympiapaikkaa." Vajaan viikon päästä näytön paikkaa tietysti olisi tarjolla EM-kisoissa, joissa Paulus on ensimmäisenä oululaismiekkailijana edustamassa Suomea arvokilpailussa.
Naisten kalvassa on luvassa myös tiukka kilpailu edustuspaikasta, mutta aivan selviä eivät kisa-asetelmat vielä ole, sillä kaikkien viime aikoina pärjänneiden naiskisailijoidemme osalta ei ole tiedossa, aikovatko he lähteä ensi vuonna kiertämään MC-kiertuetta ja hakemaan paikkaa kisoihin. Etenkin kysymysmerkit kohdistuvat Hilla Hämäläiseen ja Borbala Fabianiin, jotka olisivat kovimmat haastajat tämänhetkiselle rankingkärjelle, Catharina ja Michaela Kockille, Suvi Lehtoselle ja Zsofia Olahille.
(Teemu Tokola) - Uutista on katsottu 20112 kertaa 12.7.2010 jälkeen.
Kommentit